Η  Χάρτα  της Ελλάδος

Κέντημα από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (1,93 x 2,01 μ.)


MΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

Κεντητική απόδοση της «Χάρτας της Ελλάδος», που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο 1757-Βελιγράδι 1798), μια από τις σημαντικότερες μορφές του νεότερου ελληνισμού. Η Χάρτα του Ρήγα (1796/1797) αποτελεί ένα μεγαλόπνοο εκδοτικό, για την εποχή, εγχείρημα και ένα έργο που αντανακλά την έκταση αλλά και την ακτινοβολία του αρχαίου και του νεότερου Ελληνισμού.

Απαρτίζεται από 12 φύλλα, κεντημένα από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές (πισωβελονιά, ψευτοβυζαντινή, ελεύθερη Αττικής, αλυσίδα, μαργαριτοβελονιά), που κρίθηκαν ως οι προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών.

Η Χάρτα αποτελεί ένα πανόραμα του Ελληνισμού. αντανακλά τις προσδοκίες για την Επανάσταση και περιέχει άπειρα σύμβολα. Απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και τη νότια του Δούναβη βαλκανική χερσόνησο. Περιλαμβάνει επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων, κάτοψη αρχαίου θεάτρου, κατάλογο σοφών και ηγετικών μορφών, νομίσματα με σχόλια για την προέλευσή τους, μυθολογικές-συμβολικές παραστάσεις και άλλα στοιχεία ενδιαφέροντα.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε, μετά από πρόταση της Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, από το Τμήμα Κεντητικής των Παραδοσιακών Εργαστηρίων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Οι  κεντήστρες της ΧΑΡΤΑΣ:

Γεωργία Ασπροπούλου, Σοφία Γκόρια, Άσπα Εγγλέζου, Άννα Νιπεριώτου, Στέλλα Μπακάλη, Μαρία Μούχα, Βιργινία Παλιούρα, Ράνια  Παπακωνσταντίνου, Λεωνίτσα Παρίση, Μαρία Τζιαφέτα, Αριστέα Τζιώρτζιου, Βασιλική Τράκη

Εποπτεία – Σύνθεση Χειροτεχνήματος: Ρ. Παπακωνσταντίνου
Επιμέλεια Διεκπεραίωσης Χειροτεχνήματος: Κατερίνα Δουλκέρογλου
Συνέφοροι Οικοτεχνίας: Τέση Άνθη, Ελένη Τόπα
Σύμβουλοι επί εικαστικών θεμάτων χειροτεχνίας: Κατερίνα Σαμαρά, Ιωάννα Τερζίδου, Νίκος Ποδιάς, Αλίκη Πλατανιά
Οργάνωση – Συντονισμός Δράσης: Μαρία Σπανού

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης 
“Αγγελική Χατζημιχάλη”

Ώρες Λειτουργίας: 
Τρίτη – Παρασκευή:
11πμ – 4μμ
Σάββατο – Κυριακή: 10πμ – 3μμ
Δευτέρα κλειστά