Ύμνος εις την Ελευθερίαν

Κεντημένα παιδικά ρουχαλάκια από τη Σοφία Μελά

Κεντημένη παρτιτούρα της δεύτερης μελοποίησης των δύο πρώτων στροφών του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού.
  • Το γιλεκάκι είναι από μετάξι (soie sauvage) με φιλντισένια κουμπιά (θυμίζει αυτά τον αγωνιστών) και η πλάτη έχει διακοσμηθεί με κέντημα χειρός (με βελονιές: ρίζα, κομποβελονιά). Το σχέδιο είναι ένα περιστέρι με ανοιχτά φτερά (σύμβολο ελευθερίας) όπου επάνω στο σώμα του είναι κεντημένο το πεντάγραμμο με τις νότες και τον τελευταίο στίχο της δεύτερης στροφής «ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!»
  • Η μπλούζα είναι φτιαγμένη από ύφασμα μεταξωτό (crepe de Chine) κεντημένη στο χέρι με βαμβακερές κλωστές DMC και (με βελονιές: ρίζα, μεταξοβελονιά, κομποβελονιά). Το ανθισμένο κλωνάρι δάφνης (κεντημένο στο μπροστινό μέρος) καθώς και τα άνθη και το φύλλο δάφνης που έχει παρασύρει ο αέρας συμβολίζουν το στεφάνωμα των ηρώων παράλληλα δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
  • Κοστούμι εμπνευσμένo από την παραδοσιακή φορεσιά της Κέρκυρας. Η φούστα είναι μεταξωτή, η ποδιά εσωτερικά της φούστας έχει κεντηθεί σε μεταξωτό τούλι με μεταξωτές κλωστές κρατώντας τα γεωμετρικά σχέδια από την ποδιά της Λευκίμμης..  
Η έμπνευση της δημιουργίας των δυο παιδικών ενδυμασιών προέκυψε από δύο εκθέσεις που έγιναν το 2021 στο μουσείο Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση («1821 πριν και μετά», «1821, η γιορτή» του Χρήστου Μποκόρου).

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης 
“Αγγελική Χατζημιχάλη”

Ώρες Λειτουργίας: 
Τρίτη – Παρασκευή:
11πμ – 4μμ
Σάββατο – Κυριακή: 10πμ – 3μμ
Δευτέρα κλειστά